Ponovo uvoz polovnjaka

150 KM za homologaciju putničkog automobila

 

Od početka 2011. godine, u Bosnu i Hercegovinu se mogu uvoziti motorna i priključna vozila starija od sedam godina, za razliku od prakse posljednjih godina, kada to nije bilo omogućeno.

 

Međutim, ako se želi uvesti vozilo starije od sedam godina, ono mora zadovoljiti "euro 3" standard, koji određuje koliko ispušni gasovi mogu sadržavati štetnih čestica u različitim uslovima korištenja automobila.

 

To je određeno Odlukom o izmjeni i dopuni Odluke o ograničenju uvoza putničkih automobila, teretnih vozila i automobilskih guma koju je na prijedlog Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa donijelo Vijeće ministara BiH. Naime, Vijeće ministara ovim dopunama Odluke dozvoljava uvoz vozila koja zadovoljavaju najniže tehničke zahtjeve za novoproizvedena i korištena vozila u procesima homologacije tipa vozila i homologacije pojedinačnog vozila.

 

Kako je za sarajevski "San" rekao Drago Talijan, direktor Centra za motorna vozila iz Banja Luke, kompanije koja je na čelu konzorcijuma za primjenu Pravilnika o homologaciji, homologacija podrazumijeva provjeru usaglašenosti, odnosno postupak kontrole kvaliteta prema strogim evropskim normama.

 

"Kada neko hoće uvesti vozilo mora da se javi carini na granici, dobit će potvrdu i instrukcije kako završiti homologaciju. Prilikom tehničkog pregleda vlasnici vozila moraju imati potvrdu o homologaciji. Dalje se ide u administrativnu proceduru u nadležni MUP", objasnio je Talijan.

 

Prema njegovim riječima, homologacija ima svoj cjenovnik, a ono što građane najviše zanima jeste uvoz putničkih automobila i taj proces se plaća 150 KM.

 

Na uvoz polovnih putničkih motornih vozila iz zemalja članica EU u BiH plaćaju se, kako kaže portparol Uprave za indirektno oporezivanje Ratko Kovačević, carina i to 6 posto i PDV 17 posto.