Nove tablice u 2011

Nove tablice u novoj godini

 

Prvog dana 2011. počeće izdavanje novih oznaka, ali i saobraćajnih dozvola. Registracija vozila i na tehničkom pregledu. Vinjete umesto „pečata“


NOVE registarske tablice počeće da se izdaju posle 1. januara naredne godine, a tada će se promeniti i saobraćajne dozvole, koje će izgledati poput novih ličnih karata. Svoje oznake imaće čak 74 opštine i grada u Srbiji, a dokaz o registraciji biće nalepnica na unutrašnjoj strani šoferšajbne.

Novim pravilnikom o registraciji, koji stupa na snagu prvog dana naredne godine, propisano je i da registracija neće morati da se produžava isključivo na šalterima MUP-a. To će ubuduće moći da se uradi i na tehničkom pregledu.


IZBOR

VOZAČI će ipak moći da odaberu „lične“ tablice. Jedini uslov je da značenje nije „provokativno, nemoralno ili suprotno javnom poretku“. Za ovakve tablice, naravno, plaćaće se posebna naknada, a iznos će odrediti Vlada Srbije.

Nove tablice će biti 52 centimetra dugačke i 11,2 centimetra široke, što znači da će biti nešto veće od dosadašnjih. Posle latinične oznake „SRB“ na plavom polju, imaće dvoslovnu latiničnu oznaku grada, crveni štit sa četiri ocila ispod kojeg je ćirilična oznaka grada, tri brojke i dva slova. Koristiće se svih 30 latiničnih slova, ali i X, Y i W!

Ono što se već zna jeste da će sva taksi vozila imati na poslednje dve pozicije tablice oznaku TX, ali i da će tablice morati da se menjaju na svakih sedam godina.

Nova saobraćajna dozvola biće plastificirana, zelene boje, sa čipom. S obzirom na to da se ona neće „pečatirati“, registracija neće morati da se produžava isključivo na šalterima MUP-a, već i kod „drugih ovlašćenih pravnih lica“.

Novina je i što će vlasnik vozila, osim dozvole i novih tablica, dobijati i registracionu nalepnicu, koja će se lepiti na donji desni deo vetrobrana, s unutrašnje strane.


PROBLEMI

NALEPNICE za registraciju su odavno uvedene u zemljama Evropske unije, ali nisu u svim imale dobar uspeh. U Sloveniji su izazvale revolt vozača, jer je zbog njih poskupela registracija, a dugački redovi su postali svakodnevni. Zato su posle tri godine povučene iz upotrebe.

Vinjetom se dokazuje da je automobil registrovan, ali i da je prošao tehnički pregled i da ima obavezno osiguranje, a vozači će svake godine dobijati drugu nalepnicu.

Posle mnogo spekulacija o broju registarskih područja, i „bune“ nekih gradova koji su mogli da ostanu bez svojih oznaka, MUP je odlučio da će tablice imati čak 74 opštine i grada, od čega sedam na Kosovu i Metohiji.

Tako će svoje tablice imati i Aleksandrovac (AC), Bogatić (BĆ), Vrnjačka Banja (VB), Despotovac (DE), Ivanjica (IC), Kanjiža (KA), Kladovo (KL), Lučani (LU), Lebane (LB), Petrovac na Mlavi (PT), Svilajnac (SV)…