Auto oprema

Oprema u vozilu

 

Novi pravilnik o tehničkim uslovima za vozila u saobraćaju izgleda da je uplašio veliki broj vozača. Standardizovani kompleti „prve pomoći“ i zimske gume „planuli“ su u beogradskim prodavnicama auto-delova, iako je za zamenu starih sanitetskih paketa novim, predviđen rok od godinu dana.

Isto tako, sve četiri zimske gume biće neophodne tek od sledeće godine, dok se za ovu sezonu mogu koristiti i letnje ukoliko je na njima četiri milimetra šara.

Mnogi negoduju zbog novih „nameta“, ali ipak odlaze u nabavku. Razlog uvođenja novih propisa je što proteklih godina paketi nisu prolazili nikakve testove i provere i mogao ih je proizvoditi bilo ko. Komprese i zavoji nisu morali imati potvrdu o sterilnosti, jer pravilnik to nije zahtevao od proizvođača. S obzirom na to da paketi za prvu pomoć spadaju u grupu medicinskih sredstava, moraju zadovoljiti određene standarde kvaliteta.

Većina starih proizvođača je dobila zabranu prodaje od Ministarstva zdravlja. Na listi proizvoda koji zadovoljavaju standarde nalaze se paketi „Galenike“, „Mediteksa“ i „MBS Tehno“.

Da su komleti „prve pomoći“ na „ceni“, uverili smo se u četvrtak na nekoliko benzinskih pumpi.

- Svaki dan prodam oko 40 kutija, koliko mi dobavljači dnevno isporučuju – rekao nam je menadžer benzinske pumpe na Dorćolu. – U ovom trenutku nemamo nijedan komplet i iščekujemo novu isporuku svakog časa.

Osim na pumpama, standardizovani kompleti se mogu kupiti i u prodavnicama auto-delova, trafikama i Agenciji AMSS u Ruzveltovoj 43. Postoje dva kompleta „prve pomoći“. Za putnička vozila i motocikle, urađena po standardu Instituta za standardizaciju Srbije. Svi kompleti koji na sebi imaju oznaku SRPS Z.B2.001. su zakonski validni. Cena kompleta „prve pomoći“ za automobile je 2.450, a za motocikle 2.250 dinara.

Kao alva idu i zimske gume. Prema rečima Voje Atanackovića, menadžera u autocentru „Boban“, zakon koji propisuje dve zimske gume na vozilu nije praktičan, jer ukoliko su preostale dve „ćelave“, vožnja nije bezbedna. U ovom auto-centru kažu da je potražnja velika i da mnogi vozači menjaju gume iako na njima postoje šare adekvatne dubine.

Nestašica guma je u svim radnjama, a najtraženije su gume veličine 195/65/15 i 165/70/14.

- Dnevna potražnja ide i do dvadeset guma, a najčešće kupuju po dve ili izmerimo šaru, pa ukoliko ima četiri milimetra ne menjaju ih – kažu u „Autocentru Anđelković. – Kupuje se samo što se mora, a cene sa montažom i balansiranjem idu od 4.000 do 6.500 dinara u zavisnosti od modela i proivođača. Za „mišelin“ treba izdvojiti 15.000, a ima guma koje koštaju i 30.000 dinara. Praktične su gume za sve sezone koje staju 7.250 dinara. Pneumatici se poručuju i na ugradnju se najčešće čeka do tri dana, a u zavisnosti od dimenzija na pojedine se čeka i dve nedelje.

 

ĆEBE

Prema novim propisima paket „prve pomoći“, osim 15 novih komponenti, mora da sadrži i izotermalni prekrivač, veličine 1,5 sa dva metra. Vozače ne bi trebalo da buni to što je paket za „prvu pomoć“ mali, jer je ćebe spakovano u vakuum kesu i nalazi se unutar paketa. Takođe, korisno je znati da ukoliko nešto iz kompleta upotrebe, vozači neće morati da kupuju nove pakete.

 

 Pravilnik je rađen kako bi se uskladili propisi Srbije i EU, ali je on sveobuhvatniji od evropskih propisa, kažu tvorci Zakona o bezbednosti u saobraćaju. Tako da čak ni saniteti iz luksuznih automobila, poput „mercedesa“, „poršea“, „volvoa“ ne mogu da zadovolje ovdašnje standarde. Kompleti za prvu pomoć kod nas sadrže zavoje i komprese od prirodnih materijala, dok je u zemljama EU dozvoljeno da se rade od veštačkih tkanina. Prema domaćem standardu, svi natpisi na kutiji i oznake na predmetima moraju biti na srpskom jeziku, kako se ne bi stvarala zabuna kod vozača