Premijere

SVJETSKA PREMIJERA AUDI QUATTRO

Kao što se i očekivalo Audi je u Pariz doveo koncept kojim oživljava legendu i ujedno proslavlja njen 30-ti rođendan. Naravno, u pitanju je Quattro, Audi Quattro.

Ono što ga čini posebnim osim nevjerovatno privlačnog dizajna je i pogonski motor. Kompromisa nema ili u prevodu, za pokretanje se brine benzinska mašina, 2,5 turbo benzinac sa 300 kW/408 KS i 480 Nm. Dovoljno da u kombinaciji sa šestobrzinskim mjenjačem opravda status legende, ali 20-inčne felne koje grizu cestu.

Kočnice su jednako uvjerljive. Šestklipne čeljusti obuhvaćaju keramičke diskove i ukopavaju Audijev koncept u mjestu. Konkretno, 100 km/h hvata za 3,9 sekundi, dok maksimalno daje sigurnost  vozača i konfiguraciji ceste.

Ujedno, potrošnja je nevjerovatno niska, tek 8,5 l/100 km. Jedna od tajni svakako je primjenom aluminija i karbona minimizirana masa od svega 1.300 kg, odnosno čak 200 kg manje od serijskog TT-a.

Spomenimo još kako 4,26 metara dugačak automobil nema drugog reda sjedišta. Prostor je iskorišten puno pametnije, za smještaj kaciga i ostale opreme.