Česta pitanja

DA LI MORAM ATESTIRATI VOZILO NA TNG?

 

Ugradili ste uređaj za TNG, ali da prvi susret sa saobraćajnom policijom ne bi utisnuo duboki trag u vaš ispražnjeni novčanik, morate pribaviti atest i upisati u saobraćajnu dozvolu da vozite na gas. Kako se to radi?

Od nas dobijate atest za rezervoar na kome mora da piše po kom standardu je atestiran (EU ili JUS), zatim atest isparivača, izjavu servisera o ugradnji,  i naravno garanciju. 
Sa svim ovim papirima idete na vanredni tehnički pregled gde se konstatuje da imate ugrađen uređaj za TNG, nakon čega treba da posetite SUP gde dobijate uput za konačni atest koji se obavlja u nekoj od ovlašćenih  USTANOVA, . Za sve nase musterije, atestiranje se vrsi u Našim servisima svakog dana. 
Po obavljenom atestiranju dobijate knjižicu sa rokom važenja od 5 godina

 

KOJE SU PREDNOSTI KOD UGRADNJE TNG?

 

• Duži radni vek motora oko 30% 
• Povećana autonomija vozila za duplo (nekad i više) 
• Ekonomska strana. (Pošto nam je kako nam je, cena je uvek skoro duplo manja 
od cene benzina )
• Sa autogasom nece doći do pojave detonacije koja je vrlo štetna za motor,
jer ima oko 104 oktana 
• Ekologija, vozila na autogas zadovoljavaju najstrožije standarde po 
pitanju izduvnih gasova, mada ko mari za to... 
• Razliku u ceni goriva možete potrošiti na razne nacine a jedan je da 
automobil bolje ili besplatno održavate ili date ženi te pare, mnogo će Vas voleti. 
• Na zapadu vlade dotiraju ugradnju autogas uređaja jer investiraju u 
ekologiju i ekonomiju, ovde stalno prete taksom. 
• Italija i Bugarska, dve zemlje prilicno različitog standarda imaju populaciju 
automobila na auto gas koja prelazi 70%.

 

KAKO SE PALI VOZILO ZIMI ?

 

Kod vozila sa karburatorom može doci do otežanog starta motora na niskim temperaturama. Iskustva od prethodnih  zima kažu da se može upaliti auto na gas i na -20 stepeni ako su motor i uređaj ispravni. Kod vozila sa INJECTION ubrizgavanjem benzina, nema tih problema jer ta vozila uvek pale na benzin da bi potom automatski prešli na autogas prilikom postizanja odredenog broja obrtaja ili temperature

 

KAKO SE ODRŽAVA SISTEM ?

 

Autogas uređaj zahteva minimalno održavanje. Potrebno je svakih 10.000 km. izvršiti kontrolu instalacije ili jednom godišnje ako se preedje manje kilometara. Na svakih 50-60.000 km je potrebno servisiranje isparivača. Zbog nečistoće koja se nalazi u gasu, potrebno je na svakih 10.000 km očistiti ili zameniti filter za gas koji se nalazi u elektroventilu za gas. Zamena nekog dela se vrši po potrebi ali je to vrlo retko jer instalacija često nadživi motor.

 

DA LI SE OSEĆA MIRIS GASA U AUTOMOBILU?

 

Kad je uređaj pravilno montiran i podešen, gas nema šta da traži u kabini automobila ni oko njega. Neugodan miris se dodaje da bi se na vreme primetilo ako nešto nije u redu sa instalacijom ima spescifican miris kao što ga ima dizel i benzin. Taj miris može da se oseti iza automobila. Ako je miris jači, to je znak da ne sagoreva pravilno.